Gouda 2020+

Om goed in te kunnen blijven spelen op de veranderingen in de samenleving is het van belang om aan een toekomstbestendige ambtelijke organisatie te bouwen.

Dit gebeurt via het traject Gouda2020+ waarin drie ontwikkelingen centraal staan:

■ voor en met de stad;

■ wendbaar;

■ de goede dingen doen.

Voor en met de stad

Bij alles moet dienstverlening voorop staan. Hierbij is de focus bij voorkeur van buiten naar binnen. Als de samenleving er om vraagt, pakt de gemeente vraagstukken op, samen met inwoners, bedrijven en instellingen, ieder vanuit zijn eigen rol. Procedures worden zorgvuldig ingericht. Wanneer iets niet goed gaat, dan worden bij voorkeur informele instrumenten ingezet zoals mediation of een persoonlijk gesprek.

Wendbaar

De snelheid waarmee de omgeving verandert is groot. Dat vraagt om een wendbare organisatie die in staat is om alert en innovatief te reageren op de vragen uit de stad en uit de omgeving. Dat is een organisatie die deze ontwikkelingen ook weet door te vertalen naar de bedrijfsvoering. Focuspunten zijn: digitalisering van processen, investeren in competenties en kennis van medewerkers en adequaat budgetbeheer, maar ook snelheid in besluitvorming.

De goede dingen doen

Het is belangrijk dat de organisatie weet waar ze voor staat, wat de doelen zijn en hoe daar te komen. Dat betekent keuzes maken en prioriteren.

Informatieveiligheid en privacy zijn thema’s die doorlopend aandacht nodig hebben. Gouda investeert stevig in deze thema’s. Onder andere door de maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging gemeenten te implementeren en een traject om Gouda in 2018 privacy-proof te krijgen. De goede dingen doen veronderstelt ook strak sturen op organisatiekosten en opvangen van fluctuaties van de inkomsten en uitgaven.

Visie van Gouda vertaling naar de praktijk

De visie van Gouda 2020+ met de bijbehorende kernwaarden wordt vertaald in concrete activiteiten. een voorbeeld daarvan is de wijze waarop de Omgevingswet wordt voorbereid. Via input vanuit de politiek wordt ‘van buiten naar binnen gewerkt’, door te leren van ervaringen bij andere gemeenten wordt invulling gegeven aan ‘de goede dingen doen’ en de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de personele invulling van het programmateam past bij ‘wendbaar’. In 2018 zijn medewerkers geprikkeld om extra contact te zoeken met maatschappelijke organisaties middels ‘de verkenning’. Met ongeveer 50 instellingen is gesproken over de veranderende samenleving, de gevolgen die dit met zich meebrengt voor de betreffende instelling en de verwachtingen over de rol die de gemeente hier kan innemen.

Een ander voorbeeld van de concrete vertaling van de Visie Gouda 2020+ naar de praktijk: in 2018 hebben medewerkers meer regie kunnen nemen voor hun loopbaan door zelf keuzes te maken voor de verzilvering van hun ontwikkelvoucher.